Taksonomien trådte i kraft tilbage i 2020, og var gældende fra 2022. I 2024 blev det en del af CSRD’en, som du og din virksomhed måske allerede har stiftet bekendtskab med.
Taksonomien kan kort og godt beskrives som en lovgivningsmæssig ramme (beskrevet i forordning (EU) 2020/852), der kræver, at virksomheder vurderer og offentliggør økonomiske aktiviteters bæredygtighed baseret på specifikke miljøkriterier.
Formålet med forordningen er at skabe en ensartet standard for vurdering af økonomiske aktiviteters bæredygtighed i overensstemmelse med EU’s klimamål. Taksonomien hjælper derved virksomheder, investorer og andre interessenter med at vurdere den miljømæssige bæredygtighed af den enkelte virksomheds økonomiske aktiviteter.
Hvornår er en økonomisk aktivitet taksonomi-berettiget?
Du skal som virksomhed vurdere, om I har økonomiske aktiviteter inden for én af de 16 taksonomi-berettigede sektorer; Hotel og overnatning, kunst og underholdning, konstruktion og ejendom, uddannelse, energi, miljøbeskyttelse og naturgenopretning, finans og forsikringsaktiviteter, håndtering af katastroferisici, skovbrug, sundheds- og socialt arbejde, information og kommunikation, fremstilling og produktion, videnskabelige og tekniske aktiviteter, serviceydelser, transport, samt vandforsyning og affaldshåndtering.
Nogle virksomheder vil blot have aktiviteter inden for én enkelt sektor, mens andre virksomheder vil have aktiviteter inden for flere sektorer.
Hvis I har økonomiske aktiviteter inden for én af de 16 sektorer, så betyder det, at I har potentiale for at bidrage til EU’s seks miljømål: 1) Afhjælpning af klimaforandringer, 2) Tilpasning til klimaforandringer, 3) Bæredygtigt vandforbrug, 4) Forebyggelse og kontrol af forurening, 5) Cirkulære økonomi, 6) Biodiversitet.
Hvordan vurderer man bæredygtigheden af ens økonomiske aktiviteter?
For at en taksonomi-berettiget aktivitet (”eligible”) kan siges at være bæredygtig (”aligned”), skal den opfylde tre specifikke tekniske screeningskriterier (TSC) i forbindelse med virksomhedens aktiviteter. Dette omfatter:
- Væsentligt bidrag: Aktiviteten skal bidrage væsentligt (positivt bidrag) til mindst ét af klima- og miljømålene inden for den pågældende sektor.
- Ingen væsentlig skade (DNSH): Aktiviteten må ikke gøre skade på de øvrige klima- og miljømål.
- Minimum sikkerhedsforanstaltninger (MS): Virksomheden skal følge etablerede sociale standarder, såsom OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder og FN’s vejledende principper for erhvervslivet og menneskerettighederne.
Virksomheder skal rapportere deres ”Taxonomy-eligibility” og ”Taxonomy-alignment” og angive, hvor stor en procentdel af deres omsætning (revenue), kapitaludgifter (CapEx) og driftsudgifter (OpEx), der opfylder taksonomiens bæredygtighedskriterier.
Tilsammen beskriver disse tre KPI’er andelen af forretningsaktiviteter, der bidrager positivt til den grønne omstilling som defineret i EU-taksonomien.
Hvor skal vi vise vores taksonomi-resultat henne?
De taksonomirelaterede oplysninger skal præsenteres som en del af de ikke-finansielle regnskaber, jf. årsregnskabsloven, i et standardiseret format for at sikre sammenlignelighed på tværs af virksomheder. Taksonomi-rapporteringen flugter med virksomhedens tidslinje for den finansielle rapportering.
For virksomheder der er omfattet af CSRD’en, skal de offentliggøre deres taksonomi regnskab som en del af deres bæredygtighedsrapport, som beskrevet i CSRD’ens rapporteringskrav.
Uanset om virksomheden er omfattet af CSRD’en eller ej, skal rapporten omfatte detaljerede beskrivelser af aktiviteter, der er vurderet med henblik på ‘eligble’, ‘alignment’, deres miljøpåvirkninger og tilknyttede KPI’er. Dertil skal man som virksomhed offentliggøre de anvendte metoder, kriterier for at bestemme ”alignment” og relevante finansielle data, der understøtter deres påstande (dokumentation til bilag, procesbeskrivelser e.l.).
I Keepers har vi udviklet skabeloner til at udarbejde virksomheders taksonomi-beregninger rapporteringer, samt hjulpet de første kunder til at udarbejde deres taksonomi.
Hvordan kan du og din virksomhed arbejde strategisk med taksonomien?
EU-taksonomien giver dig og din virksomhed en oplagt mulighed for at danne jer et overblik over, hvor bæredygtige jeres økonomiske aktiviteter er, og dermed også et unikt indblik i, hvor henne der er rum for forbedring. Du kan bruge resultaterne til at identificere de investeringer og aktiviteter, hvor der i særlig grad er behov for mere alignment. Denne viden kan du og din virksomhed bruge som afsæt til at lægge en plan for virksomhedens strategiske målsætninger.
Måske har I investorer eller interessenter, der er optaget af, at en større andel af jeres aktiviteter er i tråd med taksonomien. Måske er der med taksonomien mulighed for at tænke bæredygtighed ind i kommende investeringer og aktiviteter. Det kan også være, at taksonomien giver anledning til, at din virksomheds kommende ERP-system, fx bogføringssystem, skal indeholde bestemte funktioner, der understøtter jeres arbejde med at rapportere præcist.